Porto maken

inhoud: 

Recepten voor het maken van een Porto wijn

Recept 1
5l rode wijn
1 witte wijn
15 noten, geplukt rond 15 augustus
0,5l alcohol 97°
450 gr suiker

bereiding:
Noten in de bast laten en klieven. Voeg alle ingredienten in een mandfles met waterslot. acht weken laten trekken en dagelijks schudden. Na acht weken filteren of hevelen en bottelen. Proeven met Kerstmis.
 
Recept 2
13,5l rode wijn
40 okkernoten, geplukt in juli
1l alcohol 96°
2200 gr suiker

bereiding:
Noten in de bast laten en klieven. Overgieten met 1l alcohol. Drie weken laten trekken. Voeg wijn en suiker toe. Drie maanden laten trekken en af en toe schudden. Hevelen en bottelen. Kan ook met witte wijn gemaakt worden.
 
Recept 3
6l rode wijn
1l witte wijn
20 okkernoten, heel laten (groene onrijpe noten waar de noot nog niet in gevormd is. ongeveer 21 juli afplukken) Vermits dat ne vrije dag is, is er in het geheel geen beletsel om het niet die dag te doen. Het is tevens een geheugensteuntje
1l alcohol 96°
1000 gr suiker

bereiding:
Ingredienten samenvoegen in een emmer die dichtgedaan kan worden. Elke dag schudden. Drie maanden laten trekken, overhevelen en 1 liter witte wijn toevoegen omdat hij anders te sterk is.
 
Recept 4
5l noordkriekenwijn
2l appelwijn
16 noten, geplet, oost 1/09
0,5l alcohol 86°
600 gr suiker

bereiding:
Ingredienten samenvoegen. Elke dag schudden gedurende 30 dagen. Na 60 dagen overhevelen. Na 180 dagen klaar
 
Recept 5
8 liter rode wjin van 13 % (italiaanse druif) aangelegd tot 19% (19 - 13 ) = 6 * 8 liter ==> 0.48 liter alkohol van 100 %
Ik heb 0.5 liter van 94 % toegevoegd
totaal dus 8.5 liter.
Normaal neem ik 3 noten per liter : 8.5 * 3 = 25.5
Ik heb 30 noten genomen omdat het nogal klein waren. Ik heb de noten in 4 stukken gesneden.
Dan heb ik 125 gram rietsuiker per liter bijgevoegd
125 * 8.5 = 1.065 gram rietsuiker toegevoegd
De noten heb ik op 30 juni geplukt zodat er zeker niks hout in zat.

bereiding:
Dit heb ik in een DJ gedaan en 8 weken laten staan. De DJ is ongeveer half vol en afgelsoten met een kofie filter. Hier heb ik op regelmatig mee geschud dat alles goed gemeng is.

Na 8 weken heb ik dit afgeheveld en in een DJ gezet. De DJ is niet vol zodat er lucht aan kan Dit heb ik weer afgesloten met een koffie filter. Na een paar weken heb ik dit nog een keer geheveld en weer op een DJ gezet, half vol, met een koffie filter
 
Recept 6 (Witte Porto)
appels, vanalles door elkaar, ==> 10 liter sap
Gist: Killer van Bioferm
Appels hadden een zuurtegraad van 5.5
suiker toevoeging berekent tot 20 %
suiker toevoegingen:
1 november 1999: 810 gram (tot 9 %)
4 november 1999: 510 gram (tot 12 %)
8 november 1999: 340 gram (tot 14 %)
11 november 1999: 340 gram (tot 16 %)
13 november 1999: 340 gram (tot 18 %)
15 november 1999: 340 gram (tot 20 %)

bereiding:
geheveld op 25 december 1999 en op DJ gezet. De fles gevuld met waterslot en 1 gram sulfiet toegevoegd
densiteit: 1016
Tweede maal geheveld ergens in april 2000
Ergens in 2002 heb ik hiervan 5 liter laten oxideren. 5 Liter in een DJ gezet, warm gezet met een koffie filter op de fles.