Oorspronkelijk is de Molse gilde ontstaan uit een aantal vrienden die geboeid waren in het maken van fruitwijnen. Fruit staat hier voor al wat sap heeft. Aangezien er nood was om meer kennis te vergaren werd er medewerking gezocht in de nationaal georganiseerd Vereniging voor Authentiek Werkwijze kort gezegd V.A.W. Deze vereniging had en heeft tot doel de authentiek werkwijze welke stilaan verloederde terug wat leven in te blazen en de nodige wetenschappelijk ondersteuning te geven. In 1979 werd in Mol dan ook een gilde opgericht onder voorzitterschap van Jos Van Olmen. Deze gilde telde een 30 tal leden die regelmatig samen kwamen om wijn te leren maken. Op nationaal vlak was Jacques Lambrechts de voortrekker die de nodige informatie kon geven door zijn wetenschappelijke achtergrond. De Molse gilde kreeg de wind in de zeilen en groeide vrij snel uit tot een ledenbestand van om en bij de 85 leden. Er werd dan ook aardig wat georganiseerd en naast fruitwijnen maken, werden er ook lesavonden ingericht over aanplanten en snoeien van fruitbomen en struiken; aanplanten en onderhouden van wijngaarden maken van zuivelbereidingen zoals zachte kaas, yoghurt, Kefir tot zelfs harde kaas met kruiden, bereiden van zuurkool en aanverwanten. Door de jaren heen waren we gehuisvest in verschillen lokaties, gestart in het parochiecentrum van Mol Achterbos zijn we uiteindelijk een gehuisveste vereniging in het Parochie centrum van Mol Miloheem. Een tussentijdse lokatie omwille van plaatsgebrek waren een oude boerderij, destijds eigendom van een clublid waar we in de oude stalling een zaaltje hadden ingericht die toeliet om op wekelijkse basis wijnen allerhande te proeven en te beoordelen. Door de bouwvalligheid zijn we uiteindelijk naar het Miloheem gevlucht waar we in een klein vergaderlokaal onze winkel (oude bureelkast ) hadden en waar onze aktiviteiten verder werden uitgebouwd. Ook dit was niet houdbaar en we verhuisden naar de oude Chiro lokalen in de kelders van het Parochie centrum onder het Podium. De parochie vond op een bepaald moment dat het parochie centrum niet meer voldeed aan de behoefte van een moderne feestzaal en bouwplannen dreven ons naar de kelder van een clublid. Inmiddels was de belangstelling voor fruitwijn maken meer toegespitst op betere kwaliteit en werd er al aardig gedund in het ledenbestand omdat het toch niet zo makkelijk was als men had verwacht. Om toch een nieuwe elan te geven werd er een nieuw bestuur gekozen onder voorzitterschap van Marcel Mertens. Na het beeindigen van de bouwwerken in het Miloheem konden we terug onze vast ontmoetingsplaats innemen. Dit alleen hielp niet om ons ledenbestand terug aan te laten groeien. In de naburige gilde was er reeds enkele jaren druk geexperimenteerd met het zelf brouwen van bier en lieten ons overhalen om een demonstratie te organiseren in teorie en praktijk. Een nieuw zeil werd gehesen en we kregen er de nodige wind bij. Door onze aanwezigheid op lokale aktivitieten waar wijn en zelfgemaakt bier kon worden geproefd begon ons ledental en de club werking terug te groeien. We hielden er dan ook aan om onze leden maximaal te begeleiden in het bier en wijn maken en kregen een kelder toegewezen in het parochiecentrum van 5 bij 5 meter waar we onze kleine brouwerij konden huisvesten. We spreken dan over het jaar 1994. De eerste jaren werden jaren van vallen en opstaan, fouten leren kennen en processen bijsturen, nieuwe technieken de kans geven en vooral onze brouwruimte en aanpalende lokalen netjes in te richten. Vandaag mogen we fier zijn dat, dankzij de bereidwilligheid van de parochie, we beschikken over een hygienisch ingericht brouwlokaal, vergaderruimte voor een 40-tal mensen en een stockage- en werkruimte. In 2002 gaf Marcel Mertens het voorzitterschap door aan Philip Verjans. Philip heeft gedurende een drietal jaren de leiding waargenomen . In 2005 heeft Jos Van Olmen terug het voorzitterschap opgenomen . Het ledenaantal is inmiddels gegroeid tot om en bij de 90 leden met een diversiteit van aktiviteiten . Beginnend bij het zelf bier brouwen en zelf wijn maken van fruit ( appel en krieken ) en druiven ,is intussen ook weer het zelf zuivel maken meer in de belanstelling gekomen , daarnaast is zuurkool , likeuren en mosterd maken nog steeds aktueel . Met als doelstelling steeds betere produkten te kunnen maken is er in de voorbije jaren sterk gewerkt aan optimalisatie dit houdt onder andere in dat we een onderhouds vriendelijk brouwlokaal hebben gecreeerd met een ruime roestvrije uitgietbak, afwasbaar meubilair, muren behandeld met schimmelwerende coating , automatische temperatuur uitlezing voor brouw en spoelwaterketel . Door steeds maar weer te zoeken naar verbetering en gebaseerd op testen zijn zowel proces als procesparameters steeds verbeterd . In 2008 is er een geisoleerde ruimte gebouwd voor lagering van het gegiste bier .Dat het zelf bier maken steeds aan belangstelling wint is wel zeer duidelijk . Het leden bestand is inmiddels aangegroeid tot om en bij 100 leden .Het bestuur kende kleine aanpassing met twee nieuwe krachten en het ontslag van Delphine Huysmans na 30 jaar trouwe dienst . De brouwkalender is dan ook druk bezet met een gemiddeld 2.5 brouwbeurten per week . Steeds houden we de vinger aan de pols om hier of daar nog te kunnen verbeteren zodat het resultaat meer en meer gegarandeerd kan worden En ook nieuwe recepten krijgen een kans zo is de uitdaging van dit jaar het maken van Kriekenbier om te laten degusteren tijdens de Open Deur van 2011 naast de zelf gemaakte schuimwijnen In de loop van 2010 is er aardgas geinstalleerd omwille van veiligheid en betere procesbeheersing . Door de jaren heen is onze Open Deur dag nu op de derde zondag van september een vast gegeven en lokt menig bezoeker.Elk jaar staat er een ander thema centraal en word hier uitgebreid over geinformeerd. Tijdens de zomerstop in 2013 werd het brouwlokaal volledig gerenoveerd. Alle nutsleidingen, zoals warm en koud water, electriciteit , afvoeren van bovenliggende lokalen , afvoer van koelwater , enz. werden omgelegd of in de muur of vloer aangebracht. het plafond wet bezet , de muren getegeld, nieuwe vloer die gemakkelijk reinigt en voldoende afloopt werd aangebracht , Ruim aantel lampen in het brouwlokaal maken dat elk spatje vuil zichtbaar wordt en degelijk reinigen een must wordt. Al de ketels zijn opgehangen zodat er geen enkel hindernis is voor het reinigen van de vloer.
Al deze aanpassingen maakt dat in deze omgeving brouwen plezierig werken is en de resultaten voor zich spreken .We gaan er dan ook prat op dat we kunnen beschikken over zo een bijna proffesioneel brouwinstallatie voor grotere of voor kleinere brouwsels . Dit blijkt ook aan het leden aantal dat is gegroeid tot135 leden. Inmiddels is het aantal recepten ook flink gaan varieren en heeft elk lid links of rechts wel een geheimpje dat 'zijn' bier uitzonderlijk of anders maakt. Ook de tijd blijft niet stil staan en telt de Molse Bier en Wijngilde al 35 kaarsje op de verjaarsdagtaart.
9/10/2014