Historiek

inhoud: 

Oorspronkelijk is de Molse gilde ontstaan uit een aantal vrienden die geboeid waren in het maken van fruitwijnen. Fruit staat hier voor al wat sap heeft. Aangezien er nood was om meer kennis te vergaren werd er medewerking gezocht in de nationaal georganiseerd Vereniging voor Authentiek Werkwijze kort gezegd V.A.W. Deze vereniging had en heeft tot doel de authentiek werkwijze welke stilaan verloederde terug wat leven in te blazen en de nodige wetenschappelijk ondersteuning te geven. In 1979 werd in Mol dan ook een gilde opgericht onder voorzitterschap van Jos Van Olmen. Deze gilde telde een 30 tal leden die regelmatig samen kwamen om wijn te leren maken. Op nationaal vlak was Jacques Lambrechts de voortrekker die de nodige informatie kon geven door zijn wetenschappelijke achtergrond. De Molse gilde kreeg de wind in de zeilen en groeide vrij snel uit tot een ledenbestand van om en bij de 85 leden. Er werd dan ook aardig wat georganiseerd en naast fruitwijnen maken, werden er ook lesavonden ingericht over aanplanten en snoeien van fruitbomen en struiken; aanplanten en onderhouden van wijngaarden maken van zuivelbereidingen zoals zachte kaas, yoghurt, Kefir tot zelfs harde kaas met kruiden, bereiden van zuurkool en aanverwanten. Door de jaren heen waren we gehuisvest in verschillen lokaties, gestart in het parochiecentrum van Mol Achterbos zijn we uiteindelijk een gehuisveste vereniging in het Parochie centrum van Mol Miloheem. Een tussentijdse lokatie omwille van plaatsgebrek waren een oude boerderij, destijds eigendom van een clublid waar we in de oude stalling een zaaltje hadden ingericht die toeliet om op wekelijkse basis wijnen allerhande te proeven en te beoordelen. Door de bouwvalligheid zijn we uiteindelijk naar het Miloheem gevlucht waar we in een klein vergaderlokaal onze winkel (oude bureelkast ) hadden en waar onze aktiviteiten verder werden uitgebouwd. Ook dit was niet houdbaar en we verhuisden naar de oude Chiro lokalen in de kelders van het Parochie centrum onder het Podium. De parochie vond op een bepaald moment dat het parochie centrum niet meer voldeed aan de behoefte van een moderne feestzaal en bouwplannen dreven ons naar de kelder van een clublid. Inmiddels was de belangstelling voor fruitwijn maken meer toegespitst op betere kwaliteit en werd er al aardig gedund in het ledenbestand omdat het toch niet zo makkelijk was als men had verwacht. Om toch een nieuwe elan te geven werd er een nieuw bestuur gekozen onder voorzitterschap van Marcel Mertens. Na het beeindigen van de bouwwerken in het Miloheem konden we terug onze vast ontmoetingsplaats innemen. Dit alleen hielp niet om ons ledenbestand terug aan te laten groeien. In de naburige gilde was er reeds enkele jaren druk geexperimenteerd met het zelf brouwen van bier en lieten ons overhalen om een demonstratie te organiseren in teorie en praktijk. Een nieuw zeil werd gehesen en we kregen er de nodige wind bij. Door onze aanwezigheid op lokale aktivitieten waar wijn en zelfgemaakt bier kon worden geproefd begon ons ledental en de club werking terug te groeien. We hielden er dan ook aan om onze leden maximaal te begeleiden in het bier en wijn maken en kregen een kelder toegewezen in het parochiecentrum van 5 bij 5 meter waar we onze kleine brouwerij konden huisvesten. We spreken dan over het jaar 1994. De eerste jaren werden jaren van vallen en opstaan, fouten leren kennen en processen bijsturen, nieuwe technieken de kans geven en vooral onze brouwruimte en aanpalende lokalen netjes in te richten. Vandaag mogen we fier zijn dat, dankzij de bereidwilligheid van de parochie, we beschikken over een hygienisch ingericht brouwlokaal, vergaderruimte voor een 40-tal mensen en een stockage- en werkruimte. In 2002 gaf Marcel Mertens het voorzitterschap door aan Philip Verjans. Philip  heeft  gedurende een  drietal jaren de leiding  waargenomen   .  In  2005 heeft  Jos Van Olmen  terug  het  voorzitterschap  opgenomen . Het ledenaantal  is inmiddels  gegroeid  tot om  en bij de  90  leden  met een  diversiteit  van  aktiviteiten  .  Beginnend bij het zelf bier brouwen en  zelf wijn maken van  fruit ( appel en  krieken ) en  druiven ,is intussen  ook  weer  het  zelf  zuivel maken  meer  in de belanstelling   gekomen , daarnaast  is  zuurkool , likeuren  en mosterd  maken nog steeds  aktueel .  Met als doelstelling   steeds  betere produkten  te  kunnen maken  is er  in de  voorbije  jaren   sterk  gewerkt  aan optimalisatie dit houdt   onder andere  in  dat  we  een  onderhouds vriendelijk brouwlokaal hebben  gecreeerd  met een ruime  roestvrije  uitgietbak,  afwasbaar  meubilair, muren  behandeld met schimmelwerende  coating ,  automatische  temperatuur uitlezing voor  brouw en spoelwaterketel .  Door  steeds  maar weer  te zoeken naar  verbetering  en  gebaseerd  op testen  zijn  zowel  proces  als  procesparameters    steeds  verbeterd  . In 2008 is er  een  geisoleerde  ruimte  gebouwd voor lagering van  het gegiste bier .Dat het   zelf  bier   maken   steeds aan belangstelling  wint  is wel zeer duidelijk  . Het leden bestand   is inmiddels  aangegroeid  tot om en bij  100  leden  .Het  bestuur   kende  kleine aanpassing   met   twee   nieuwe  krachten  en  het  ontslag van Delphine  Huysmans na  30  jaar  trouwe dienst .   De  brouwkalender is  dan  ook   druk  bezet    met  een  gemiddeld 2.5 brouwbeurten  per week  . Steeds   houden we  de vinger aan de  pols   om hier  of daar  nog  te kunnen verbeteren  zodat  het resultaat   meer en  meer gegarandeerd    kan  worden En  ook  nieuwe  recepten  krijgen  een  kans  zo is de uitdaging van  dit jaar  het maken  van  Kriekenbier  om  te laten  degusteren tijdens  de  Open Deur  van  2011 naast  de   zelf gemaakte  schuimwijnen    In de loop  van  2010  is  er  aardgas  geinstalleerd    omwille  van  veiligheid   en   betere  procesbeheersing  .  Door de  jaren heen  is  onze  Open Deur dag nu op de derde  zondag  van september  een  vast gegeven en  lokt   menig  bezoeker.Elk jaar staat er een ander thema centraal en word hier uitgebreid over geinformeerd. Tijdens de zomerstop in 2013 werd het brouwlokaal volledig gerenoveerd. Alle  nutsleidingen, zoals warm en koud water, electriciteit , afvoeren van bovenliggende lokalen , afvoer van koelwater , enz.   werden omgelegd of in de muur of vloer aangebracht. het plafond wet bezet  , de muren getegeld, nieuwe vloer die gemakkelijk reinigt en voldoende afloopt werd aangebracht , Ruim aantel lampen  in het brouwlokaal maken dat elk spatje vuil zichtbaar wordt en degelijk reinigen een must wordt. Al  de ketels zijn opgehangen zodat er geen enkel hindernis is voor het reinigen van de vloer.

Al deze  aanpassingen maakt dat in deze omgeving brouwen plezierig werken is en de resultaten voor zich spreken .We gaan er dan ook prat op dat we kunnen beschikken over zo een bijna proffesioneel brouwinstallatie voor grotere of voor kleinere brouwsels . Dit blijkt ook aan het leden aantal dat is gegroeid tot135 leden. Inmiddels is het aantal recepten   ook flink gaan varieren en heeft elk lid links of rechts wel een geheimpje dat 'zijn' bier  uitzonderlijk of anders maakt. Ook de tijd blijft niet stil staan en telt de Molse Bier en Wijngilde al 35 kaarsje op de verjaarsdagtaart.

9/10/2014