Het prille begin
Oorspronkelijk is de “Molse gilde” ontstaan uit een aantal vrienden die geboeid waren in het maken van fruitwijnen. De druiven werden toen nog geoogst in eigen tuin.
Aangezien er nood was aan meer kennis vergaren, werd medewerking gezocht in de nationaal georganiseerde Vereniging voor Authentiek Werkwijze (V.A.W.). Deze vereniging had en heeft tot doel de authentieke werkwijze, welke stilaan verloederde, terug wat leven in te blazen en de nodige wetenschappelijke ondersteuning te geven.
1979: Oprichting van een gilde
In 1979 werd in Mol een gilde opgericht onder voorzitterschap van Jos Van Olmen. Deze gilde telde een 25-tal leden die regelmatig samen kwamen om wijn te leren maken.
De gilde groeide vrij snel uit tot een ledenbestand van om en bij de 85 leden. Er werd dan ook aardig wat georganiseerd en naast fruitwijnen maken, werden er ook lesavonden ingericht over aanplanten en snoeien van fruitbomen en struiken; aanplanten en onderhouden van wijngaarden; maken van zuivelbereidingen zoals zachte kaas, yoghurt, Kefir tot zelfs harde kaas met kruiden; bereiden van zuurkool en aanverwanten,…
Naar een vaste huisvesting
Door de jaren heen was de Gilde gehuisvest op verschillende locaties. Met een start in het parochiecentrum van Mol-Achterbos om uiteindelijk al ettelijke jaren gehuisvest te zijn in het Parochiecentrum van Mol-Millegem.
Tussentijdse locaties omwille van plaatsgebrek waren een oude boerderij, destijds eigendom van een clublid, waar we in de oude stalling een zaaltje hadden ingericht dat toeliet om op wekelijkse basis wijnen en allerhande dranken te proeven en te beoordelen. Door de bouwvalligheid zijn we uiteindelijk naar het Miloheem gevlucht waar we in een klein vergaderlokaal onze winkel (oude bureelkast) hadden en waar onze activiteiten verder werden uitgebouwd. Ook dit was niet houdbaar en we verhuisden naar de oude Chiro lokalen in de kelders van het Parochiecentrum. Bouwplannen van de parochie dreven ons echter opnieuw naar de kelder van een clublid. Na het beëindigen van de bouwwerken in het Miloheem konden we terug onze vaste ontmoetingsplaats innemen.
1994: Wijngilde wordt bier- en wijngilde
Inmiddels werd er al aardig gedund in het ledenbestand omdat fruitwijn maken toch niet zo makkelijk bleek. Om toch een nieuwe elan te geven werd er een nieuw bestuur gekozen onder voorzitterschap van Marcel Mertens.
In de naburige gilde werd er reeds enkele jaren druk geëxperimenteerd met het zelf brouwen van bier. Zij lieten ons overhalen om een demonstratie te organiseren in theorie en praktijk (toen nog in oude wasmachines). Door onze aanwezigheid op lokale activiteiten waar wijn en zelfgemaakt bier kon worden geproefd, begon ons ledental en de clubwerking terug te groeien. We hielden ons er dan ook aan om onze leden maximaal te begeleiden in het bier- en wijn maken en kregen een kelder toegewezen in het parochiecentrum waar we onze kleine brouwerij konden huisvesten.
De eerste jaren werden jaren van vallen en opstaan, fouten leren kennen en processen bijsturen, nieuwe technieken de kans geven en vooral onze brouwruimte en aanpalende lokalen netjes in te richten. Vandaag mogen we fier zijn dat, dankzij de bereidwilligheid van de parochie, we beschikken over een hygiënisch ingericht brouwlokaal, vergaderruimte voor een 40-tal mensen en een stockage- en werkruimte.
In 2002 gaf Marcel Mertens het voorzitterschap door aan Philip Verjans. Philip heeft gedurende een drietal jaren de leiding waargenomen.
Uitbreiding ledenbestand en infrastructuur
In 2005 heeft Jos Van Olmen terug het voorzitterschap opgenomen. Het ledenaantal was inmiddels gegroeid tot om en bij de 90 leden met een diversiteit van activiteiten. Beginnend bij het zelf bier brouwen en zelf wijn maken van fruit (appel en krieken) en druiven, was intussen ook weer het zelf zuivel maken meer in de belangstelling gekomen. Daarnaast is zuurkool, likeuren en mosterd maken nog steeds actueel.
Met als doelstelling steeds betere producten te kunnen maken, is er in de voorbije jaren sterk gewerkt aan optimalisatie. Dit houdt onder andere in dat we een onderhoudsvriendelijk brouwlokaal hebben gecreëerd. Door steeds maar weer te zoeken naar verbetering zijn zowel het brouwproces als de procesparameters verbeterd. In 2008 werd in ons lokaal zelfs een geïsoleerde ruimte gebouwd voor lagering van het gegiste bier.
Tijdens de zomerstop in 2013 werd het brouwlokaal volledig gerenoveerd. Dit zorgde ervoor dat het brouwen plezieriger werd, wat te merken was aan de resultaten, die voor zich spreken. We gaan er dan ook prat op dat we kunnen beschikken over een bijna professionele brouwinstallatie voor grotere of voor kleinere brouwsels.
Tot de club die we vandaag de dag zijn
Dat bier en wijn maken aan populariteit wint, blijkt uit het ledenaantal dat door de jaren heen is gegroeid tot om en bij de 150 leden. Onze leden delen graag hun ervaringen met elkaar waardoor het aantal recepten ook flink is gaan variëren.
Sinds 2022 werd het bestuur danig hervormd en werd Peter Van Olmen benoemd tot Voorzitter van onze club.
Jos Van Olmen werd benoemd tot onze Ere-Voorzitter.